Навигација

„16 дана активизма против родно заснованог насиља над женама и дјевојчицама“

Опште

У сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN), дана 04.12.2015. године, у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, одржана је једнодневна радионица о проблему родно заснованог насиља, са посебним фокусом на доступне механизме за подршку у Босни и Херцеговини.

Ова радионица је вид неформалног образовања студената Универзитета у Бањој Луци која има за циљ повећање знања студената о потребним активностима ради превенције, санкционисања и окончања насиља над женама и доступним механизмима и услугама у том погледу.

Радионица је и вид укључивања Универзитета у Бањој Луци у промоцију међународне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља“, која се одвија сваке године од 25.11. (Међународни дан за елиминацију насиља над женама) до 10.12. (Међународни дан људских права).

Учешће у радионици узело је око 60 студената Универзитета у Бањој Луци, са сљедећих факултета: Правни факултет, Економски факултет, Факултет политичких наука, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет, Филолошки факултет, Медицински факултет, Филозофски факултет и Висока школа унутрашњих послова.

Након разматрања међународног и унутрашњег правног оквира, узорка, психолошких посљедица и појавних облика родно заснованог насиља, а посебно породичног насиља, и различитих модалитета борбе против ове врсте насиља, током радионице су представљени примјери из стварног живота и искуства стручњака фондације „Удружене жене“ из Бање Луке, који пружају помоћ жртвама насиља у „Сигурној кући“ у Бањој Луци.

Скуп је, у име ректора Универзитета у Бањој Луци, поздравила и отворила проф. др Валерија Шаула, проректор за међународну сарадњу, која је, говорећи о значају теме радионице, указала и на добре примјере сарадње ове високошколске установе са фондацијом „Удружене жене“ и са организацијом UN WOMEN у претходним годинама.

Скупу се, у име организације UN WOMEN, обратила Александра Куљанин, а искуства рада са жртвама родно заснованог насиља, а посебно породичног насиља, презентовале су: Амела Башић-Томић, Лана Јајчевић и Горица Ивић из фондације „Удружене жене“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/4912/UNwomen1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4912/UNwomen2-nova.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4912/UNwomen4-nova.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4912/UNwomen3-nova.jpg