Навигација

Одржана тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија

ОпштеУниверзитет у Бањој Луци

На Универзитет у Бањој Луци, 27. новембра 2015. године одржана је тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија и могућностима њиховог развоја у Републици Српској. Поменути скуп, Универзитет је организовао у сарадњи са Агенцијом за економски развој града Приједора „ПРЕДА-ПД“, те уз подршку Министарства цивилних послова БиХ и Града Приједора, а присуствовали су јој представници високошколских установа, научно-истраживачких организација, привреде, пословних удружења/ кластера, привредних комора, удружења иноватора и других заинтересованих институција и појединаца.

Одржана тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија

Кроз излагања предавача из иностранства: Рената Вребца, представника Хрватскe агенција за мало господарство, иновације и инвестиције HAMAG-BICRO и Игора Милека, националне контакт тачке Словеније за мала и средња предузећа у програму Хоризонту 2020, присутни су имали прилику да чују каква су искуства иностраних институција и организација активних на пољу трансфера технологија.

Одржана тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија

Поред предавача из иностранства, учесници су имали прилику да чују запажања и искуства професора са Универзитета у Бањој Луци, проф. Др Петра Гвера и проф. Др Славака Марића када је ријеч о трансферу технологија код нас, као и плановима на пољу развоја и успостављања домаћих модела за трансфера технологија.

Како је истакао проректор за научно-истраживачки рад Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга, јако је битно да се чују искуства земаља у окружењу, односно Европској унији и да се из њихових модела узму рјешења која су се показала као добра.
„Упоредо са тим Универзитет у Бањој Луци проводи своје активности на овом пољу. Ми, већ имамо Универзитетски предузетнички центар, а радимо и на доношењу правилника о трансферу знања и технологија и заштити интелектуалне својине , при чему нам је словеначки модел послужио као полазна основа, јер се у пракси показао као најбољи. Такође, у најскорије вријеме очекујемо формирање канцеларије за трансфер знања на Универзитету“, истакао је проректор Матаруга, додајући да Универзитету жели и треба више сарађивати са привредним окружењем.

Одржана тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија

Ђорђе Маркез, генерални секретара Универзитета и национална контакт тачка БиХ за правна и финансијских питања у Хоризонту 2020, подсјетио је да је и филозофија оквирних програма ЕУ управо повезивање ова два одвојена сегмента у процесу комерцијализације знања: „На једној страни имате универзитет и истраживачке организације, а на другој тржиште и предузећа. Између имате тзв. долину смрти. Другим ријечима, развој иновација, технологија и патената завршава на универзитету, бар када је ријеч о нашој регији“, истакао је Маркез, додајући да поменута канцеларија за трансфер знања на Универзитету треба да буде спона, преко које ће се кроз спин-оф предузећа, пренос лиценци, запошљавање студената или сличне моделе, премостити „долина смрти“ између компанија које комерцијално искориштавају иновације, односно знање и Универзитета и индивидуалних истраживача.

Одржана тематска конференција посвећена моделима за трансфер технологија

О значају отварања ове канцеларије и уопште повезивању привреде са новим технологијама и иновацијама говорио је и директор Агенције за економски развој града Приједора Мишо Рељић. „Као Агенција, стално смо у контакту са нашим привредницима.

Међутим , забринуло нас је једно истраживање на тему трансфера технологија и примјене иновација у привреди. Иако је огромна већина изразила интерес да примијени нове технологије и нова знања у свом пословању, преко 80 одсто њих је у анкети навело да информације о трансферу технологија и иновацијама добијају преко интернета. Свега 11 одсто анкетираних је навело да ове информације добија од организација које су у овој земљи задужене да пружају подршку привредницима . То је нама био сигнал да направимо Центар за истраживање и иновације. А, то нас је такође подстакло, да заједно са Универзитетом у Бањој Луци организујемо конференцију на ову тему“, истакао је директор ове развојне агенције.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/4747/TT-6.jpg