Навигација

Преглед активности за 2009. годину

АКТИВНОСТИ У ПЕРИОДУ 01.01.2009.-31.12.2009. ГОДИНЕ


 
1. Интензивне активности на размјени студената и академског особља у оквиру програма CEEPUS II. Осим информативне кампање презентовања пројекта размјене, остварена су гостовања професора са страних универзитета (на Универзитету у Бањој Луци боравили професори из Србије (на Машинском факултету), Румуније (на Машинском факултету) и Словеније). Такође, професори и асистенти нашег Универзитета боравили су на универзитетима у Србији, Румунији и Словенији (већином са Машинског, али и са Технолошког факултета). Студенти (АГФ, Пољопривредни, Филозофски, Факултет физичког васпитања и спорта, у Чешкој, Словенији и Македонији). Универзитет се, у сарадњи са надлежним министарствима опредијелио за учешће у будућем програму CEEPUS III. У току 2009. године укупно је у оквиру програма CEEPUS II на УБЛ боравило 7 професора и 3 асистента, а 4 професора, 4 асистента и 9 студената УБЛ боравило је на неком од универзитета у иностранству, учесника у CEEPUS II програму размјене.

2. Успостављена база података о већ постојећим уговорима које су факултети, према ранијим прописима и надлежностима, закључивали са другим високошколским установама у свијету.

3. Спроведена анкета за наставнике и сараднике Универзитета о условима и капацитетима за провођење и унапређење програма међународне сарадње, у јануару 2009. године и урађена анализа података.

4. У циљу успостављања нових међународних веза са страним универзитетима и јачања већ постојећих, уприличени су радни састанци са амбасадорима неколико земаља: Француске, Шпаније, Грчке и Словеније, те представницима амбасаде Сједињених Америчких Држава.

5. Састанак и консултације обављени са амбасадором БиХ у Јапану г. Боривојем Маројевићем, амбасадором БиХ у Грчкој г. Бором Бронзом, као и секретаром амбасаде БиХ у Бугарској.

6. Са истим циљем у радној посјети боравио пресједник Краљевске академија економских наука из Шпаније г. Jaime Gil Aluja, те договорени конкретни облици сарадње са Универзитетом Rovira и Virgili (Tarragona).

7. Примили у радне посјете представнике неколико страних универзитета: Пајсиј Хиландарски из Пловдива, Технички универзитет из Габрова, те Универзитета «Св. Климент Охридски» из Софије (Бугарска), Универзитета HUMUC-LUMUCI из Рима (Италија), Универзитета из Тура (Француска), Универзитета из Печуја (Мађарска), те Мегатренд универзитета из Београда (Србија). Договарани конкретни облици сарадње, те страни гости присуствовали међународној конференцији и обиљежавању 34. годишњице постојања и рада Универзитета у Бањој Луци.

8. Презентација UNDP (Програм за развој Уједињених нација) на УБЛ, 16.12.2009. године.

9. Национални инфо дан TEMPUS/Erasmus Mundus, Сарајево, 09.12.2009. године, у организацији Националне TEMPUS канцеларије.

10. Од 04.-06.11.2009. године, заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву (Република Српска) организовали међународну конференцију «Искуства у провођењу Болоњске декларације», која је окупила представнике универзитета из региона: Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније, те Бугарске и Италије.

11. Потписани споразуми о сарадњи (академској или истраживачкој) са Универзитетом Ставангер из Норвешке, Универзитетом Меиџи (Meiji) из Токија (Јапан), Универзитетом Франсоа Рабле (L’Université François Rabelais), Тур (Tours), (Француска), Државним универзитетом из Новог Пазара (Србија), Универзитетом La Sapienza из Рима (Италија), Биотехничким факултетом Универзитета у Љубљани (Словенија), Физичким факултетом Универзитета у Београду (Србија), Медицинским факултетима из Ниша, Новог Сада, Београда (Србија), Стоматолошким факултетом Универзитета из Сарајева (Федерација БиХ), Фармацеутским факултетом Универзитета у Београду (Србија) Физичким факултетом Универзитета у Београду (Србија), Кинезиолошким факултетом Свеучилишта у Загребу (Хрватска), Државном академијом за спорт «Васил Левски», Софија (Бугарска), Академијом лепих уметности у Београду и Факултетом ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, Факултетом драмских уметности Универзитета уметности у Београду (Србија).

12. Успостављена интернет страница Универзитета на енглеском језику, ажурирана и измијењена страница на српском језику, те израђена (двојезична: српски/енглески језик) брошура о Универзитету.

13. Остварена сарадња са међународним организацијама у БиХ: WUS Aустрија, Савјет Европе, UNDP, TEMPUS канцеларија, Европска комисија, SamSIC, IAESTE, IOM.

14. Сарадња са органима Републике Српске (Министарство просвјете и културе РС, Министарство науке и технологије РС, Фондација др Милан Јелић), Града Бања Лука и заједничким институцијама Босне и Херцеговине (Министарство иностраних послова БиХ, Министарство цивилних послова БиХ), у циљу развијања међународне сарадње.

15. Остварили пријем делегација страних студената из САД (Амерички универзитет из Вашингтона), Њемачке (љетна школа Института за међународно образовање студената Универзитета из Фрајбурга) и из Бугарске (Универзитет «Паисиј Хиландарски» из Пловдива).

16. У циљу успостављања уговорних односа остварени контакти са Универзитетом у Штутгарту (Њемачка), Државним универзитетом «Ломоносов» Москва (Руска Федерација), Темишваром (Румунија).

17. Били домаћини проф. др Јасмине Вујић, са Колеџа техничких наука, Универзитета у Берклију, Калифорнија, САД која је одржала предавање за студенте и академско особље Универзитета у Бањој Луци.

18. Остварили учешће студената и професора Економског факултета УБЛ у програму «Љетна школа», са Универзитетом за економију и бизнис (Wirtschafts Universität Wien) из Беча (Аустрија).

19. Презентацију о волонтеризму и могућностима за младе одржали представници United Nations Volunteers на УБЛ, 14.10.2009. године.

20. Били домаћини љетне школе за музички надарену ромску дјецу од 24.-29.08.2009. године, као партнер пројекта «Cerain» («Чераин»), Шведског државног института, Српске омладинске организације и групе културних радника «Terraforming» из Штокхолма, у сарадњи са Савезом Рома Републике Српске.

21. Били домаћини посјете Мартина Лутера Кинга III, током које је представљен рад фондације «Realizing the Dream Inc.», те одржано предавања за студенте и наставнике Универзитета, 14.05.2009. године.

22. Презентација о могућностима студирања у иностранству за студенте из БиХ, одржали представници Међународне организације за миграције (IOM) на УБЛ, 11.05.2009. године.

23. Презентација стипендија Владе САД-а, одржали представници амбасаде САД-а у БиХ, на УБЛ, 31.03.2009. године.

24. Радионица у оквиру DDS пројекта «Развој студијских програма другог и трећег циклуса», 12.-13.03.2009, у организацији WUS Аустрија.

25. Састанак са проф. Мариусом Калином Бенеом са Универзитета у Темишвару, Румунија, који је био гостујући професор на Машинском факултету УБЛ, у оквиру CEEPUS II програма размјене, 10.02.2009. године.

26. Састанак са координаторима за међународну сарадњу факултета/Академије УБЛ, 30.01.2009. године.

27. УБЛ у сарадњи са Америчком амбасадом организовао радионицу «Шта сваки наставник енглеског језика треба да зна о томе како људи уче језик», 26.01.2009. године, на којој је предавала др Лиса Харсхбаргер, регионални директор задужен за програме енглеског језика Стејт дипартмента.

28. Били домаћини посјете директора Француске агенције за евалуацију, научни рад и високо образовање - ENQA г. Бруна Курвалеа (Bruno Curvale), у вези организације и надлежности тијела задужених за акредитацију у БиХ.

29. Вршили дистрибуцију информација о стипендијама, студијским боравцима, размјенама, конференцијама, научним скуповима, округлим столовима, стручној пракси и сл. које су нам достављали сљедећи партнери: међународне организације, амбасаде, владе страних држава и бројне друге организације-UNESCO (Агенција ОУН за образовање, науку и културу), UNITAR (Институт за образовање и науку ОУН), Свјетска банка, Скупштина Европских регија (AER), Међународна организација за миграције (IOM), Вијеће за регионалну сарадњу БиХ, LH Martin Institute for Higher Education Leadership and Management, Институт за вођство и управљање у високом образовању, Мелбурн (Аустралија), Институт за питања Медитерана Chios из Грчке, Институт за хуманистичке науке (IWM), Беч (Аустрија), Иранска истраживачка организација за науку и технологију (IROST), American Councils for International Education, Амерички кутак Бања Лука, SEERC - South East European Research Centre, Академска служба за размјену студената и доктораната СР Њемачке (DAAD), Ректорска конференција Њемачке (HRK), Централна европска иницијатива (CEI), Трст (Италија), Представништво њемачке привредне коморе у БиХ, Савезно министарство за образовање и науку СР Њемачке, Вишеград фонд, SRCе-The Student Resource Center - Студентски информативни центар Сарајево, British Scholarship Trust фонд, Slovenian Business and Research Association (SBRA), Брисел (Белгија), Међународни истраживачки центар за науке из области културе (Internationales Forschungszentrum Kulturwissenschaften) из Аустрије, Бугарска асоцијација за промоцију образовања и културе, Global Education Foundation (GEF) из Пакистана, Аустријска канцеларија за науку и истраживање у Софији (Бугарска), Фондација Robert Bosch (Аустрија), Центар за уставне студије и демократски развој из Болоње (Италија), Међународни форум Босна, Међународни студенти волонтери (International Student Volunteers - ISV), Европски форум Alpbach, Sunny Beach Resort, Бугарска, Erasmus Munudus програми, Влада Израела, те амбасаде страних држава у Босни и Херцеговини: Руске Федерације, Грчке, Аустрије, Италије, Швајцарске, Египта, Словачке, Јапана, Француске, Канаде, САД, Шпаније, Норвешке, Турске, Чешке.

30. Сарадња са страним универзитетима у размјени информација о програмима стипендирања, љетним школама, курсевима за стране студенте на мастер и докторским студијама и сл.: Универзитет «Матеј Бел», Банска Бистрица, Универзитет технологије у Братислави (Словачка), Универзитет Приморска, Копер, Висока пословна школа Доба, Марибор, Евро-Медитерански међународни универзитет (EMUNI), из Порторожа, Универзитет у Љубљани (Словенија), Универзитет «Johns Hopkins», те Универзитет «The George Washington«, оба из Вашингтона, Одсјек за стоматологију у Хјустону, Универзитета у Тексасу, Универзитет медицине и здравствене његе St. Kitts, Харвард Кенеди Школа (Harvard Kennedy School) (САД), Универзитет из Болоње, Универзитет Удине, Универзитет «Tor Vergata», Рим, Универзитет Ферара, МИБ Школа менаџмента (MIB School of Management) из Трста, Пословна школа из Рима, Европски колеџ у Парми, Универзитет La Sapienza из Рима (Италија), Универзитет из Сегедина, Институт за географију Универзитета у Печују, Универзитет Debrecin (Мађарска), Универзитет «Jean Moulin Lyon 3» из Лиона, Национална школа цивилне авијације (ENAC) из Тулуза (Француска), Универзитет «Åbo Akademi» (Финска), Универзитет «Notre Dame», Louaize из Либана, Универзитет Утрехт (Холандија), Универзитет Пасау (Њемачка), Тамбовски државни универзитет, Државни универзитет «N.I. Lobačevski», Њижни Новгород (Русија), Универзитетски колеџ за инжењерство Универзитета у Копенхагену (Данска), Универзитет «St. Gallen» (Швајцарска), Међународни грчки универзитет (International Hellenic University-IHU), National and Kapodistrian University of Athens (Грчка), Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Тузли (Федерација БиХ), Универзитет у Источном Сарајеву (Република Српска), Универзитет Галатасарај (Турска), Академија SINICA (Тајван), Универзитет Tsukuba (Јапан), Универзитет Карл Франц у Грацу (Аустрија), Универзитет у Генту (Белгија), Универзитет у Нишу, Универзитет у Београду, Мегатренд универзитет у Београду (Србија), Galillee колеџ, Универзитет Тел Авив (Израел), Универзитета у Сиднеју (Аустралија), Бјелоруска државна академија умјетности, Лунд универзитет (Шведска).

31. Подршка у припреми пријаве TEMPUS пројеката. Почео рад на новим одобреним TEMPUS пројектима, носиоци пројеката су Универзитет Марбург (Њемачка), Универзитет у Крагујевцу (Србија) и Универзитет у Сарајеву (Федерација БиХ). Представнци УБЛ учествовали у свим пројектним активностима.

32. Техничка подршка Радној групи за припрему пријаве опреме за Аустријски кредит и састанци са представницима компаније MCE-INDUSTRIETECHNIK, Линц, Аустрија.

33. Подршка у организацији 2. Научно-стручног скупа са међународним учешћем «Студенти у сусрет науци«, у организацији Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци, 25.-27.11.2009. године.

34. Сарадња са медијима, путем објављивања саопштења за јавност, медијских наступа представника Ректората, интервјуа у писаним медијима, редовних прилога за студентске новине («Студент»), као и званичне и иновиране интернет странице Универзитета (www.unibl.org).